dilluns, 21 de novembre del 2011

Pastís de carabassa amb massa sablé d'avellana




Fa temps em "prohibiren" fer més postres a casa. I és que en som dos i... a aquella marxa cada vegada més rodonets. Així que ara aprofite qualsevol excusa per a fer dolços: que venen convidats a casa, que algú té reunió, que tenim excedents de qualsevol ingredient... I si es combinen doncs molt millor. Així que aquesta setmana per a la reunió portàrem aquest pastís de carabassa, aprofitant que és temporada i que en tenim a casa.

Sabeu, els qui em coneixeu, que no sóc persona d'inventiva, més bé de copiativa (val, d'adaptativa, o investigativa si vol usar un eufemisme). Aquest bloc n'és un exemple més i mai ho he amagat. Gairebé totes les receptes que publique són d'algun llibre, algún bloc, o mescles estranyes que, sorprenentment, ixen bé. La finalitat del bloc, doncs, no és mostrar els meus magnífics invents culinaris -sobretot perquè no en tinc :(-, sinò anar fent com una llibreta virtual de receptes que prove i m'agraden. Aquesta recepta de pastís de carabassa l'he vist a uns quants blocs, que ara recorde al de dues pastisseres de capçalera. Ho he modificat un poc, canviant la base, ja que m'encanten les bases sablé o brisa amb fruits secs i mirant i remirant he vist que potser l'avellana era l'indicada en aquesta ocasió. Per fer el sablé he adaptat un cop més una recepta de la Gemma

Ingredients

Massa sablé d’avellanes

§ 200g d’avellanes torrades

§ 200g de farina

§ 225g de mantega

§ 60g de sucré en pols

§ Dues cullerades de llet

§ Un pessic de sal

Farciment

§ 420g de carabassa cuita i feta puré

§ 1 llauna de llet evaporada (420g)

§ 130g de sucre

§ 2 ous

§ ½ culleradeta de espècies (canyella, gingebre, Clau, nou moscada)

§ 1 pessic de sal

Procediments

Massa sablé

1. Piquem les avellanes (en el meu cas, amb un robot de cuina). Ho mesclarem en un bol amb la sal, el sucre en pols i la farina.

2. Tot seguit afegirem la mantega tallada a daus i amassem fins que quede granullós. En aquest moment afegim les dues cullerades de llet i acabem d’amassar. Formem una bola amb la massa i la reservem a la nevera uns 30 min.

3. Estirem la massa en un motlle de 26cm de diametre i enfornem a 180º durant 15 min, amb pes damunt (posem paper sulfuritzat damunt de la massa i a sobre un pes: cigrons, boletes de ceràmica..). Retirem el paper i els cigrons i ho enfornem 5 min més.

Farcit de carabassa

1. Batim el ous amb el sucre, les espècies i la sal.

2. Afegim la carabassa feta puré i tot seguit la llet evaporada.

3. Aboquem la mescla a la massa cuita.

4. Ho enfornem a 180º durant un 50 min.

Bon profit!


dimecres, 16 de novembre del 2011

Couscous amb carabassa


Aquesta recepta feia temps que em voltava pel cap, i per fi vaig trobar una carabassa adient per a fer-la!

Ingredients (per a una persona):
1/2 carabassa de les mitjanetes o xicoteta (penseu que aquest és un plat per a una persona)
1/2 carabasseta (carbassó a les terres del nord)
1/all porro
1/2 ceba
1/ tomaca
1 grapat de panses
100gr de couscous
120mL brou de verdures
curry

Procediment:
1. Llevarem les pipes de la carabassa, la salpebrarem i la posem al forn a 200º. La courem uns 20-30 minuts segons la grandaria de la mitja carabassa.
2. Tallem a daus petits la verdura (carabasseta, all porro, tomaca i ceba)
2. Sofregim les verdures. Afegim el brou de verdures i una cullerada de postre de espècies de curry. Ho portem a ebullició.
3. Quan el brou estiga bollint afegim el couscous i les panses. Traurem la carabassa del forn i hi aboquem el brou amb les verdures, el couscou i les panses.
4. Coguem al forn durant 10 min.

Bon profit!!!!


dilluns, 14 de novembre del 2011

Coca de vainilla amb poma

I després de mesos d'inactivitat culinària, tornem amb una recepta ben bona:

Ingredients:
1 poma gran o 2 xicotetes (golden en el meu cas)
100g de sucre
100g de mantega pomada
2 ous mig batuts
150 gr de farina
1/2 cullereta de essència de vainilla
1/2 sobre de llevat químic (tipus royal)
Sucre morè

Procediments:
1. Pelem la poma i la tallem a llesques fines. Reservem.
2. En un bol, batim la mantega pomada amb el sucre fins que quede cremós.
3. Afegim els ous d'un en un integrant-los amb la crema anterior, i tot seguit incorporem l'essència de vainilla.
4. Tamitzem la farina amb el llevat químic i ho afegim a la mescla anterior
5. Untem un motlle amb mantega i l'enfarinem. En el meu cas he utilitzat un motlle tipus plumcake de 25cm. (no m'interessava que quedara una capa molt gruixuda de coca)
6. Aboquem la mescla al motlle i disposem a sobre les tallades de poma. Finalment espolsem un poc de sucre morè a sobre de la poma i enfornem a 180º uns 30 min.

Bon profit!!!