dimecres, 28 de gener del 2015

Cistella de verdura. Cuina de temporada i d'aprofitament.

Des fa un mes compre una cistella de verdures ecològiques a un xicotet productor de la zona. Encara que he estimat que pague sobre un 20% més del preu dels mateixos productes comprats a qualsevol fruiteria del barri, per a mi té certs punts interessants:
- La verdura està produïda en proximitat, reduint per tant despesa en transport i combustible fòssil, a més que sé que els meus diners s'invertixen en l'economia local. Compre directament al llaurador, sense intermediaris ni especuladors.
- S'entrega en caixes que es reutilitzen setmana rere setmana (disminuïm la despesa en embalatges, contaminem menys, consumim menys recursos)
- Es tracta de verdura de temporada, i amb això adapte la meua dieta a les condicions de cultiu de cada estació, i no al revés. D'aquesta forma deixe de consumir verdures produïdes a milers de quilòmetres (veieu el primer punt) o produïdes en condicions contràries a l'oratge (hivernacles, que al final suposen una major despesa en recursos: plàstics, energia per a climatar-los, augment consum d'aigua...).
- Comprar de temporada també em permet estalviar. Encara que a l'inici he explicat que els mateixos productes que adquirisc amb la cistella, venen a costar-me un 20% més dels diners que em gastaria comprant els mateixos productes a la verdureria, deixe de comprar altres productes que per no ser de l'estació resulten molt cars, com per exemple la bajoca ara a l'hivern.
- El sistema de producció és ecològic. No vaig a entrar amb opinions sobre l'efecte sobre la salut humana dels aliment ecològics, o les seues qualitats organolèptiques, només remarcar que el ritme i forma de treball de l'agricultura ecològica respecta més el camp i els ecosistemes del nostre voltant. Vaja, que podem usar ixa paraula tan de moda i pervertida: és sostenible.
- Encara que per a algunes persones supose un problema, per a mi, el fet que la cistella vinga predeterminada pel llaurador em porta dos avantatges molt particulars. El primer, no he de fer llista de compra ni decidir quines verdures adquirir. El segon es que em permet investigar sobre plats nous i ser més creativa a la cuina.
- per últim, crec que em serveix enormement per a fer-me conscient del meu consum (de moment només en verdures i hortalisses) i tindre ganes d'aprofitar-ho tot (fulles de remolatxa, troncs de bledes...)
En pròximes entrades aniré explicant-vos què faig amb tota aquesta verdura.